Što biste MORALI znati o zastavama?

Napomena: u ovom članku nećemo govoriti o zastavi Europske Unije i zašto je često istaknuta uz hrvatsku zastavu. Daleko od toga.

Veliko hvala Zvonku na istraživačkom radu kojeg je rezultat ovaj članak pred Vama.

Zastava je ponos svake nacije. Mnogi su zakoni napisani o zaštiti digniteta zastave. Ona predstavlja naciju, označava njen teritorij, zastavu naše domovine ističemo ponosno na naše domove kada obilježavamo značajne dane naše povijesti… nosimo je na utakmice naših vitezova u kockastim dresovima s nadom i vjerom u pobjedu duboko u našim srcima.

Izgled zastave definiran je Ustavom i Zakonom o zastavi. U detalje.

Zašto onda često vidimo zastavu istaknutu iza državnih dužnosnika koja nije opisana u Ustavu i Zakonu o Zastavi?

Zašto te zastave imaju zlatne ili žute resice ili rubove?

Da li je riječ o ukrasu, kako bi naša zastava izgledala ljepše – ako je uopće moguće učiniti je ljepšom nego što jest, ili je razlog ipak malo drugačiji od pukog estetskog dodatka?

Kada ste u stranoj državi, njezina Vas zastava obavještava da ste pod jurisdikcijom te države i njenih zakona.

Kada ste na stranom brodu, zastava istaknuta na brodu Vas obavještava da ste pod jurisdikcijom države čija zastava vijori na tom brodu.

Kada gledate zgradu neke državne institucije, istaknuta Vas zastava na njoj obavještava da se ono što se u toj zgradi događa, događa pod jurisdikcijom države čija je zastava na toj zgradi istaknuta.

Kada uđete u prostoriju unutar takove zgrade – ona možda ima zastavu koja nije baš potpuno jednaka zastavi istaknutoj na zgradi. Ušli ste u takozvanu enklavu.

Četiri ruba zastava koje su istaknute na stranim ambasadama simboliziraju četiri zida – enklavu – unutar koje je teritorij države čija je zastava istaknuta na zgradi – i opet za Vas važe zakoni te države unutar takve zgrade.

Stoga – slijedeći puta kada gledate konferenciju za novinare nekog državnog dužnosnika, ili kada ulazite na primjer u zgradu nekog suda ili samu sudnicu – DOBRO pogledajte imaju li tamo istaknute zastave zlatne ili žute rubove ili pak resice iste boje.

Na primjer – zgrada Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Vukovarska 84 – na dan objave ovog članka ima istaknutu zastavu sa zlatnim resicama na ulazu u zgradu suda.

Ako se na nekoj zgradi ili u prostoriji unutar neke zgrade nalaze takve zastave – a Vi se nalazite u toj zgradi ili u prostoriji sa istaknutom zastavom koja ima zlatne ili žute resice ili rub – ne bi bilo loše da sa sobom imate putovnicu ili barem četkicu za zube – jer više niste na području na kojem važe zakoni za koje mislite da važe.

Onaj tko govori ispred takve zastave ili zastupa instituciju pod takovom zastavom također nije onaj koji mislite da jest, barem ne po funkciji koju obnaša.

Evo nekoliko primjera:

ustavni-sud34_sjednica_vlade_rh_kosor79_sjednica_vlade_rh_milanovichr-sabor-sekshagel-obama

Što znače te zlatne resice? Možda da upitamo Modnog Mačka ili da proučimo na vlastitu inicijativu što zlatne resice zapravo znače?

Nastavak možete pročitati OVDJE .

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Općenito. Bookmarkirajte stalnu vezu.

3 odgovora na Što biste MORALI znati o zastavama?

  1. Povratni ping: 2. dio – Što biste MORALI znati o zastavama? | OPPT Hrvatska

  2. Povratni ping: Hakirana sudbena vlast | OPPT Hrvatska

  3. Povratni ping: 2. dio - Što biste MORALI znati o zastavama? | OPPT Hrvatska

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s